1. Školitelé jsou "poradci". Nic neprodávají. Jen učí. Kdo to neumí v praxi, většinou učí. Svou odbornost dokazují cizími slovy a odbornými pojmy. Takže jim nakonec ani nerozumíte.
Ivo Toman je podnikatel s výsledky, ne teoretik. Má svou "laboratoř", ve které vše ověřuje a pak vám prozradí, co funguje a co ne. Vyzkoušeno na 8 000 prodejcích v 5 zemích
2. Školící firmy se předhánějí v šířce témat. Školitelé jsou teoretici se "širokým" zaměřením.
Ivo Toman má úzké zaměření. Ivo Toman se specializuje na marketing, psychologii prodeje a osobní rozvoj. Ve svých firmách zkouší různé postupy. Pak vám sdělí výsledky a vy nemusíte opakovat chyby jiných.
3. Základní kritérium při výběru školení je nízká cena a slevy (kvalita je druhořadá). Personalisté zorganizují levné školení a odškrtnou si splnění povinnosti. Tento formální přístup způsobuje slabé výsledky vzdělávaní. Ivo Toman klade důraz na vaše výsledky. Snaha šetřit nesmí způsobit, že zapomenete vydělávat. Kvalita vzdělávání ovlivňuje zisk vaší firmy.
4. Školitelé rádi používají technické vymoženosti. Jenže ty 3 důvody paradoxně zhoršují zapamatování: svítící plátno nebo obrazovka ruší sluchové vjemy, nevěnujete se výkladu, porovnáváte obrazovku s manuálem, přednášející často jen nudně čte to, co je na obrazovce.
Ivo Toman obrazovku používá jen, když to má opravdu smysl. Jinak střídání světel posluchače rychle unaví. Školení je zábavné. Pocit úspěchu vás povzbuzuje v další činnosti. Cítíte, že spějete kupředu a nejste přehlceni informacemi.
5. Školící firmy se soustředí na získání certifikace ISO. I zahraniční partneři to po nich vyžadují. Ivo Toman zjistil, že firmy s ISO krachují stejně jako firmy bez ISO. Jsou důležitější věci než ISO.
6. Příliš dlouhé přednášky bez přestávek. Neudržíte pozornost přes dvě hodiny. A pak vám vadí nedodržování časového rozvrhu. Přestávka je každou hodinu jako ve škole a Ivo Toman přesně dodržuje časový rozvrh.
7. Obědy trvají 1 až 1,5 hodiny. To je velká ztráta času. Navíc, předtím máte hlad a pak jste „přecpaní“ nebo máte opět hlad, pokud vám to nechutnalo. Ivo Toman má na školeních švédské stoly každou hodinu. A občerstvení si můžete vzít dovnitř ke svému stolu. Nebudete ani hladoví ani "přecpaní".
9. Nikdo nemyslí na živnostníky, kteří přes týden nemohou na školení. Školící firmy totiž chtějí školit hlavně velké firmy. Ivo Toman, pokud o to požádáte, školí i o víkendu stejně jako přes týden.
10. Firmy používají dotazníky kvůli zpětné vazbě. Ale místo, aby zjišťovali, jak vám lépe posloužit, ptají se vás, jak se vám jejich školení líbilo. Ivo Toman se na vás připraví předem a cíleně. Napište nám před školením: čím se zabýváte, jaké jsou vaše hlavní produkty a co je podle vás váš hlavní problém nedosažených cílů. My podle toho uzpůsobíme přednášku i manuály, najdeme k ukázce prospěšné příklady a vy najdete konkrétní odpovědi, nejen všeobecné fráze.